Koningschieten 2018

Het koningsschieten in Leuth heeft een nieuwe koningin opgeleverd.

Het eerste weekend van oktober is het weer zover, de laatste kermis in de regio, de overbekende Leuthse kermis. Twee weken voorafgaand aan dit evenement wordt jaarlijks de strijd aangegaan voor het koningschap van de schutterij Vriendenkring. Ook dit jaar weer met een speciaal tintje, immers 2019 is een jubileumjaar – 100 jarig jubileum – en als koning kun je je een mooier schuttersjaar nauwelijks voorstellen.
Dit jaar waren de weersomstandigheden zo slecht als nog nooit tevoren. De optocht door het dorp werd om die reden afgelast. Het programma verdiende dus aanpassing. Het konings- en keizerspaar alsook de jeugdkoning werden per auto afgehaald. Ook werd het schieten aangepast. Er werd geschoten vanuit de Vriendenkring onder een overkapping voor de zijdeuren. Omstreeks 15.45 uur werd het openingsschot gelost door burgemeester Mark Slinkman. Vervolgens koning, keizer, president, erepresident, ereleden, bestuur en de aanwezige schutters. Uiteraard werd deze middag ook gestreden om het jeugdkoningschap. Mandy Neienhuijsen schoot als enige kandidaat bij het 150e schot de vogel naar beneden, waardoor zij zich tijdens de Leuthse kermis in het eerste volle weekend van oktober tot koningin van schutterij de Vriendenkring mag laten kronen. Samen met haar vriend Melvin zijn zij het koningspaar voor de kermis en ook tijdens het jubileumjaar 2019. Na het koningsschot werd voor het aanstaande koningspaar een vendelhulde gebracht in de Vriendenkring. Mandy zal tijdens de komende kermis van 6 t/m 9 oktober op zondag als koningin geïnstalleerd worden.
Normaal is er ook een nieuwe jeugdkoning, maar daar waren voor het eerst geen jeugdige kandidaten voor. Bij het prijsschieten werd de kop na 80 schoten door Therèse Terwindt naar beneden gehaald, de rechter vleugel door Stefan Verriet na 56 schoten en de linker vleugel door Jos Daamen na 62 schoten. Bij de jeugd schoot Jort Nas de kop naar beneden na 76 schoten, Niek Driessen na 85 schoten de linker vleugel en na 96 schoten de rechter vleugel. Vanaf 17.00 uur speelde het orkest The Band in de zaal Vriendenkring.

Programma kermis


Zaterdag 6 oktober
19.00 uur – Schuttersmis in de Vriendenkring met als voorganger aalmoezenier Bernard van Welzenes en het koor Les Les Alouettes. Na de H. Mis is in de kleine zaal een kop koffie met iets hartigs voor alle aanwezigen. Daarna is de kleine zaal open als café met muziek van Marco Verriet (Sowieso).
De misintenties zijn gratis en kunnen opgegeven worden bij Jack Hermsen, Haafakker 32, tel 0619553631,email majasama70@hotmail.com.

Zondag 7 oktober
14.45 uur – Appèl voor de schutters en om 15.00 uur worden het koningspaar, het keizerspaar en het nieuwe koningspaar afgehaald voor een vendelhulde op het kerkplein. Daarna vertrekt de stoet naar de “ Vriendenkring”.
16.15 uur – Ontkroning van koningin Elly en kroning van koningin Mandy.
21.30 uur – Koningsbal met muziek van Millenium Showband.

Maandag 8 oktober
9.45 uur – Appèl voor de schutters en om 10.00 uur afmars naar keizers- en koningspaar waar een vendelhulde gebracht wordt voor het nieuwe koningspaar met een heildronk. Vervolgens afmars naar de Vriendenkring voor het matinee. Van 11.30 uur speelt DJ Mike en om 12.30 tot 17.30 uur speelt Millennium Showband, daarna speelt DJ Mike tot 21.00 uur.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn